socdxsBent u ouder dan 27, heeft u een uitkering van de Sociale Dienst en heeft u de plicht om werk te zoeken? Dan kunt u een vergoeding krijgen als u vrijwilligerswerk gaat doen. Dat kan u 250 euro per jaar opleveren.

Via vrijwilligerswerk kunt u werkervaring opdoen waardoor u de kansen op een betaalde baan vergroot. De vergoeding wordt niet met uw uitkering verrekend en ook niet met de vergoeding die organisaties aan hun vrijwilligers kunnen geven. Het doen van vrijwilligerswerk is niet verplicht. Iedereen met een uitkering heeft wel de plicht om alles te doen wat mogelijk is om betaald werk te vinden.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de bonus voor vrijwilligerswerk?
Om voor de bonus in aanmerking te komen, gelden de volgende voorwaarden:

• U heeft toestemming van de Sociale Dienst om vrijwilligerswerk te doen;
• U doet wekelijks minimaal 6 uur vrijwilligerswerk;
• U heeft een overeenkomst met de club of organisatie waar u vrijwilligerswerk doet waarin de afspraken zijn vastgelegd;
• U moet tenminste 6 maanden vrijwilligerswerk hebben gedaan.

Waar kan ik vrijwilligerswerk doen?
Vrijwilligerswerk kunt u doen bij organisaties met een maatschappelijk belang. Dat zijn bijvoorbeeld verenigingen, de kerk of moskee, club- en buurthuizen, scholen en ouderenorganisaties. Dus niet binnen het gezin, voor familie of voor commerciële bedrijven. Mantelzorg valt nu nog niet onder vrijwilligerswerk. De Sociale Dienst onderzoekt of mantelzorg in de toekomst ook onder vrijwilligerswerk kan worden gerekend. Kijk in de digitale vacaturebank voor vrijwilligersvacatures in Sliedrecht.

Hoe werkt deze regeling?
U vraagt de club of organisatie waar u vrijwilligerswerk doet, de afgesproken werkzaamheden op papier te zetten in een overeenkomst. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld deze PDF-bestandmodelovereenkomst gebruiken maar het mag ook een overeenkomst zijn die de club of organisatie zelf opstelt.
U stuurt de ingevulde en ondertekende overeenkomst op naar de Sociale Dienst. Uw contactpersoon bij de Sociale Dienst beoordeelt of u toestemming krijgt voor het doen van vrijwilligerswerk. U krijgt hierover bericht van ons.

Als u toestemming krijgt, ontvangt u zes maanden later de vergoeding automatisch op uw rekening. U hoeft dus GEEN aparte aanvraag in te dienen. De regeling geldt alleen voor mensen tussen 28 jaar oud en de pensioenleeftijd met een maandelijkse uitkering WWB of Ioaw van de Sociale Dienst.

Let op: Als u het afgelopen jaar een Persoonlijk Minima Budget (PMB) van de Sociale Dienst heeft ontvangen, kunt u geen vrijwilligersbonus aanvragen.

Checklist vrijwilligersvergoeding Sociale Dienst:

  • U heeft toestemming van de Sociale Dienst om vrijwilligerswerk te doen
  • U bent tussen de 28 jaar oud en de pensioenleeftijd
  • U heeft een maandelijkse uitkering WWB (Wet Werk en Bijstand) of Ioaw (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) van de Sociale Dienst
  • U heeft het afgelopen jaar geen Persoonlijk Minima Budget (PMB) ontvangen van de Sociale Dienst
  • U doet wekelijks minimaal 6 uur vrijwilligerswerk
  • U heeft een overeenkomst met de club of organisatie waar u vrijwilligerswerk doet waarin de afspraken zijn vastgelegd
  • U moet tenminste 6 maanden vrijwilligerswerk hebben gedaan