Logo ErbijinSldr

Eenzaamheid

Veel mensen in Nederland hebben te maken met eenzaamheid, ook in Sliedrecht. Onderzoek wijst uit dat 9 % van de volwassenen zich ernstig eenzaam voelt, 36 % matig tot ernstig en 27 % matig eenzaam. Misschien heb jij er zelf mee te maken: door allerlei levensgebeurtenissen kan er een situatie ontstaan waarin sociale of emotionele eenzaamheid wordt ervaren. Soms vraagt dat een stap vanuit jezelf op weg naar meer ontmoetingen, soms vraagt het stappen van de omgeving of van professionals en soms is er therapie nodig, omdat je er zelf niet meer uit komt.

Andere mensen ontmoeten

In Sliedrecht wordt veel georganiseerd om ontmoetingen mogelijk te maken. Misschien heb je een hobby, waarop je aansluiting kunt vinden of misschien wil je vooral praten met anderen. Voor wie graag onder de mensen is, zijn er veel mogelijkheden om anderen te ontmoeten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de bibliotheek. (Binnenkort zal op deze plaats een overzicht geplaatst worden van activiteiten in Sliedrecht.)

Wat te doen met signalen?

Misschien maak jij zich zorgen over een familielid, buurtgenoot of andere bekende. Wat kun je dan doen? En welke signalen kunnen wijzen op eenzaamheid? Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is globale informatie te vinden. Misschien kunt u samen met de persoon om wie het gaat eens een activiteit bezoeken. De drempel om er alleen op uit te gaan kan groot zijn. Vermoed je ernstige eenzaamheid? Neem dan gerust contact op met het Bonkelaarhuis via het nummer 0184- 420 539 of mail om te overleggen wat u kunt doen.

Coalitie Erbij in Sliedrecht

De lokale coalitie Erbij in Sliedrecht is speciaal in het leven geroepen om eenzaamheid in Sliedrecht aan te pakken. Haar missie is dat alle inwoners van Sliedrecht kunnen omgaan met hun gevoelens van eenzaamheid en zich vrij voelen om het onderwerp te bespreken. De lokale aanpak richt zich, vanuit de wens om met oprechte aandacht naar elkaar om te zien en te luisteren, op het leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid en het voorkomen ervan. Zij gaat hierbij uit van het gedachtegoed van ‘positieve gezondheid’.

De lokale coalitie heeft zich als doel gesteld het taboe rondom het thema eenzaamheid te doorbreken en het voorkomen en bestrijden van chronische eenzaamheid. Zij richt zich op:

- bewustwording rond het thema eenzaamheid

- signalering

- mogelijkheden bieden voor ontmoeting

- onderlinge samenwerking en verbinding

- laagdrempelig aanbod voor ernstige eenzaamheid

Meer hierover is te lezen in het visiedocument.

Aansluiten

Alle organisaties en partijen, maar ook inwoners, die zich betrokken voelen bij het thema eenzaamheid kunnen zich aansluiten bij het netwerk ‘Erbij in Sliedrecht’ door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wanneer u aangesloten bent bij het netwerk, ontvangt u een sticker, die zichtbaar maakt dat u zich inzet om de eenzaamheid in Sliedrecht te bestrijden. Ook blijft u op de hoogte door middel van een nieuwsbrief.

Activiteiten

Op dit moment komt de kerngroep van de lokale coalitie vier keer per jaar bijeen om met elkaar te bespreken op welk onderdeel van de problematiek ze zich richten. Tijdens deze bijeenkomst is ook de mogelijkheid om een casus in te brengen, activiteiten te delen, te netwerken en elkaar te scherpen in het signaleren, aanpakken en opvolgen van signalen eenzaamheid.

Bewustwording

Een belangrijk doel van de lokale coalitie is het vergroten van bewustwording rondom eenzaamheid. Daarover zal regelmatig informatie gedeeld worden, of via blogs een kijkje gegeven worden in wat eenzaamheid is.

Wil jij nu de bewustwording rondom eenzaamheid vergroten? Bekijk dan dit filmpje over mythen die breed leven.