Grotere rol mantelzorger heeft ook invloed op zorgprofessional

Wanneer iemand het in de toekomst zelf niet meer redt wordt eerst gekeken naar wat de omgeving voor ondersteuning kan bieden voordat professionele hulp kan worden ingeschakeld. Deze grotere rol van mantelzorgers en zorgvrijwilligers heeft ook invloed op het werk van zorgprofessionals. Om die reden is het goed om de online test te doen en als verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden bewust te worden dat 'in gesprek gaan' met mantelzorgers loont. Voor de cliënt, voor de mantelzorger én voor de professional.

Gebruikt u als zorgprofessional de ervaring van de mantelzorger?

Naast elke cliënt staat ook een mantelzorger met vaak een behoorlijke dosis ervaring. Mantelzorgers weten welke impact de ziekte of beperking voor de cliënt heeft. Maar weten ook wie hun naaste was voor het ziekteproces en kennen de context van de eigen omgeving. Verpleegkundigen, verzorgenden of helpenden kunnen deze ervaring gebruiken en aanvullen met eigen professionele vaardigheden. Deze samenwerking is lang niet altijd even vanzelfsprekend en vraagt een investering van beide kanten. Maar is zeker de moeite waard omdat het de zorg voor de cliënt optimaliseert.

Doe de online test!

MantelzorgNL (voorheen Mezzo) vraagt zorgprofessionals om de online test te doen en te checken in hoeverre zij samenwerken met partners, ouders, kind of bijvoorbeeld buren. Na invulling van de testvragen verschijnt een persoonlijke uitslag. Op die manier kunnen verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden zien in hoeverre zij mantelzorgers en zorgvragers faciliteren en ondersteunen en in hoeverre zij afstemmen en samenwerken met mantelzorgers. Zo kunnen zij zelf oordelen of 'in gesprek gaan' loont.

Klik hier voor meer informatie.