cleaner 1816357 640Wat is de dienstencheque?

Iedere mantelzorger kan gebruik maken van dienstencheques voor huishoudelijke hulp tegen gereduceerd tarief, bij een zorgaanbieder naar keuze. Men kan hierbij denken aan de gebruikelijke huishoudelijke werkzaamheden of extra werkzaamheden zoals: ramen wassen, grote schoonmaak, was- en strijkservice, boodschappen doen en begeleiding bij activiteiten.

Als men de cheques gaat inkopen ontvangt men in 2017 de eerste 5 uur gratis. Dit bedrag is niet afhankelijk van uw inkomen. Voor overige uren geldt een eigen bijdrage van € 6,50 per uur met een maximum van 40 uur op jaarbasis.

Voor wie is de dienstencheque?

De cheque is bedoeld voor:
• Mantelzorgers
• Mensen van 75 jaar of ouder.
• Iedereen met een Wmo-indicatie voor Huishoudelijke Ondersteuning

Hoe vraag ik dienstencheques aan?

Om als mantelzorger dienstencheques te kunnen aanvragen, heeft u een computer nodig en een geldig emailadres, een printer voor het uitprinten van de mantelzorgverklaring, en iets om het te kunnen inscannen/foto maken.

Voor mantelzorgers geldt dat de dienstencheques alleen op het adres van de mantelzorger kan worden verzilverd en niet op het adres van degene(n) aan wie mantelzorg wordt verleend.

Het is handig om de volgende gegevens bij de hand te hebben als u de dienstencheques gaat aanvragen:
• Burgerservicenummer (BSN) nummer.
• E-mailadres (eventueel van een contactpersoon of mantelzorger).
• IBAN nummer van uw bankrekening (dit is nodig voor het betalen van de cheques met een automatische incasso).
• Mantelzorgers moeten een mantelzorgverklaring invullen en uploaden.

De aanvraagprocedure bestaat uit 4 stappen:
1. Het invullen van de mantelzorgverklaring om aan te tonen dat u mantelzorger bent. U kunt de mantelzorgverklaring via de website van Sociale Dienst Drechtsteden downloaden (klik hier).
Dit formulier kunt u vervolgens uitprinten, invullen en ondertekenen. U kunt hierna de ingevulde mantelzorgverklaring inscannen of er een foto van maken. Tijdens de aanvraagprocedure van de dienstencheques wordt gevraagd om de getekende verklaring, als bijlage toe te voegen.

2. U gaat naar het portaal www.dienstenchequedrechtsteden.nl en klikt op de knop 'registreren' rechts onderaan het scherm.

3. Uw aanvraag komt binnen bij Zorg-Lokaal. Zij gaan na of u voldoet aan de voorwaarden. U ontvangt binnen één werkdag bericht of u gebruik kunt gaan maken van de dienstencheques. In dat bericht zit een link, waarmee u uw registratie actief maakt.

4. U maakt een gebruikersnaam en wachtwoord aan waarmee u kunt inloggen in het portaal Dienstencheques Drechtsteden. Hier kunt u de dienstencheques kopen en kiezen welke aanbieder de dienst mag leveren.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Zorg-lokaal verzorgt de administratieve uitvoering voor de dienstencheque Drechtsteden.
Heeft u vragen over het digitale aanvraagproces, dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk van Zorg-Lokaal via tel 088-0079488.

Komt u er niet uit en kan niemand een aanvraag voor u doen? U kunt dan tijdens kantooruren bellen naar het Wmo-loket van de gemeente Sliedrecht of het Mantelzorgpunt (tel. 0184-420539). Zij kunnen u helpen met de aanvraag.

Waar registreer ik mij als Mantelzorger in de gemeente Sliedrecht?

Men is Mantelzorger als men meer dan 8 uur per week of langer dan drie maanden zorgt voor iemand met een beperking of chronische ziekte. De hulpvrager dient woonachtig te zijn in Sliedrecht. Woont de zorgvrager buiten Sliedrecht, dan moet de mantelzorger zich daar aanmelden (conform de Wmo verordening).

Men kan zich registreren als Mantelzorger in de gemeente Sliedrecht door de mantelzorgverklaring toe te sturen aan het Mantelzorgpunt. Dit kan op verschillende manieren:

• Per post t.a.v. het Mantelzorgpunt, Bonkelaarplein 7, 3363 EL Sliedrecht
• Per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
• Overhandigen aan de receptie van gebouw Het Bonkelaarhuis

Door zich te registreren als Mantelzorger in de gemeente Sliedrecht, ontvangt men enkele keren per jaar informatie over mantelzorg, (thema)bijeenkomsten, workshops en de mantelzorgwaardering.